Sunday, January 3, 2010

pesanan untuk aku!!! •  Jangan pernah ada perasaan hasad dengki dengan sesiapa pun
 • Jangan pernah berburuk sangka dengan sesiapa pun!Allahuakbar.Berdosanya aku rasa kalau berburuk sangka ni kalau-kalau takda bukti yang sahih..Astaghfirullahalazim....Always be nice to others.
  -"Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan." Q.S Al-Hujuraat : 6. 

  -"Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani." Q.S Al-Hujuraat : 12. 
  -
  "Jauhilah prasangka itu, sebab prasangka itu pembicaraan yang paling dusta" HR. Muttafaqun alaihi. 
  Naudzubillah...

   

 • Never say something bad about others...Ataupun.....mengumpat!
 • Tingkatkan ilmu,tingkatkan amalan,tingkatkan prestasi!ameen.............
 • Jaga tingkahlaku,jaga akhlak.Semoga engkau menjadi seorang muslimah yang solehah,bukan daripada luaran,tetapi dalamanmu yang penting!!
 •  Jangan  bersifat riya',takabbur.
Alhamdulillah!!lepas join www.iluvislam.com ,ramai sahabatt-sahabatt yang bantu ana...um..Teriima kasih untuk semua!!
Tak lupa jugak untuk kengkawan aku yang menyedarkan gue yang alpa sokmo nih.heheh.

Alamak,nk makan bubur kacang laa......i could smell the pandan leaf...ummmm.~yummy!
Jazakallah......>nk makan bubur kacang yang mama masak dulu~jangan jeles!
BUBUR KACANG HIJAU+TELUR(ala-ala ganu kite~)

No comments:

Post a Comment